Itálie v kuchyni
Pizza
Kulatá je jako koláč,
sýru je tam velký chomáč.
Protlak si tam dáme taky,
přidáme i hodně šunky.
Olivy tam nedáme,
protože je rádi nemáme.
Viki a Terka
Byl jeden vyhlášený kuchař, který se jmenoval Marco Pizzaretti. Byl vyhlášený svými plackami se sýrem. Jednou k němu přišel na večeři italský prezident se svými přáteli a vysoce postavenými úředníky. Objednali si Marcovy vyhlášené placky. Marco se je snažil udělat, jak nejlépe uměl. Ještě je dal na chvíli vychladnout na parapet, ale Marco měl úhlavního nepřítele Quida Spaghettiho. Neměli se rádi, protože Quido byl pořád ve stínu Marca, a tak se rozhodl, že Marcovy placky pro pana prezidenta sabotuje. Přišel k parapetu a naházel na ně šunku, rajčatový protlak, oregano a další věci. Jak to Marco zjistil, tak zuřil, ale už nebyl čas, tak to musel dát na stůl, kde seděl pan prezident. Marco se ani nechtěl podívat na jeho výraz, ale panu prezidentovi to náramně chutnalo a na počest Marca to jídlo pojmenoval Pizza. A co se stalo s Quidem Spaghettim? No, ten za pár let vymyslel špagety, ale to je jiný příběh.
Ondra
Proč se rizoto jmenuje rizoto?
Jak jistě všichni víme, rizoto je z Itálie, ale jak vlastně vzniklo a proč se tak jmenuje? Povím vám příběh. Byl jednou jeden pán Emílio To a měl rád různé směsi, vše, co se dalo. Jednou jel do Číny a zjistil, odkud všichni berou tu rýži, a tak si ji koupil. Jak přijel domů, udělal si z rýže, masa a zeleniny směs. Byla moc dobrá, a tak ji začal prodávat po ulicích. Rýže se italsky řekne riso, a aby se vědělo, kdo to vymyslel, dal za to svoje příjmení, a tak vzniklo risoto.
Kája
Byl jednou jeden pán NUDLA, který miloval nudle. Pokaždé když je měl na oběd, zkoušel je různě kombinovat. Dával tam úplně všechno, od melounu až po hmyz. Jednou si k tomu zkoušel udělat nějakou omáčku s hovězím masem, kečupem a sýrem. A moc mu to chutnalo. Tak si to další den udělal znovu, ale přidal tam cuketu. Ale protože se jmenoval Bološanget, tak to pojmenoval Boloňské špagety.
David a Martin
Jednou hodně dávno žil v Itálii kluk jménem Ernesto. Byl syn slavného kuchaře. Taky chtěl někdy něco uvařit, ale vždy to dopadlo hrozně. Jednou mu táta řekl, ať udělá nudle. Tak zpracoval těsto a nakrájel ho na kusy. Ty pak dal do stroje na nudle, ale pak zjistil, že to má moc velké. Vypadalo to jak špagát. Napadlo ho, že na to nalije omáčku a dá to ochutnat lidem. Ti si to oblíbili. Za rok z něho byl taky známý kuchař a svůj výrobek prodával pod jménem špagety.
Danča
Sicilská rybí
Jednoho dne jeden kuchař v sicilské restauraci chtěl vymyslet svoji vlastní polévku, tak si nakoupil několik surovin a experimentoval. Dal tam ryby, rajčata, nějaký sýr, žampióny, brambory a pak to okořenil a bylo to. když to ochutnal, zjistil, že je to dobré, tak si zapsal, co tam dal a bylo to. Přidali to do jídelníčku. No jo, ale když to chtěli do jídelníčku napsat, zjistili, že nemají název pro tuhle novou polévku. Tak přemýšleli, když je restaurace na Sicílii, tak tomu dali název Sicilská rybí.